Tudnivalók a különböző praktikákról, virágföld típusokról

Tudnivalók virágültetésnél

A fiatal növényeket, ajánlott kétévente átültetni. A legtöbb növény hamar feléli a virágföld tápanyagtartalmát, ezért a következő évre már nem fejlődik, mert kifogyott a tápanyag a virágföldből.

Ha a növény idősebb, és nagyméretű cserépbe van elültetve, nem érdemes teljesen lecserélni a virágföldet, ilyenkor a talaj felső rétegét el lehet távolítani a gyökerekről amit enged a virág, utána pótold friss virágfölddel. A virágzó növényeknél csak azokat ültesd át, ami nyáron virágzik.

Milyen virágföldet?

A jó virágföld fontos sajátossága, hogy az öntözővizet felveszi és megtartja, tehát a benne fejlődő gyökereket folyamatosan ellátja tápanyagokkal.

A virágzó dísznövények számára válaszd a savanyú típusú virágföldet, a levéldísznövénynek pedig az általános virágföld is megfelel. Balkonládás növényekhez a muskátli virágföld az ideális. Most ültetnél friss palántát? Válaszd a több tápanyagot tartalmazó  palánta földet. Elfogyott a tápanyag a virágföldedből? Vagy nagyobb területet ültetnél pl zöldségekhez? Szarvasmarhatrágyával ezt könnyen megoldhatod. 

Mikor kell ültetnem?

  • Ha a növény alig áll cserépben, vagy elhajlik, érdemes az átültetésen gondolkodni.
  • Ha már legalább két éve nem ültetted át, akkor szintén.
  • Ha most vásároltad, de túl kicsi a cserepe.
  • Ha a gyökérzete kilóg már a cserépből.
  • Ha azt látod, hogy egy szobanövény nem fejlődik, pl. sárgulnak a levelei, az tápanyag hiányra utal.

Hogyan ültessem el a növényt?

Nézd meg a növény gyökerét. Ha már nagyon belakta a cserepet, vagy kilóg a gyökér a cserép alján, óvatosan ütögesd meg a cserép szélét és emeld ki a növényt a földdel együtt. Amit lehet földet, távolítsd el a gyökérzetről.

Ne ültesd túl nagy cserépbe. Vizsgáld meg az előző cserép méretét, és ehhez viszonyítva valamennyivel nagyobb cserepet válassz.

 

Ültetés után mire figyeljünk?

Ültetés után ne adjunk neki tápoldatot közel egy hónapig vagy tovább, mert tönkremehet a növény. A virágföldek magas tápanyag összetétellel rendelkeznek, amiktől megfelelően fejlődnek. Ha látod rajta hogy sárgul hervad, akkor adj csak neki tápoldatot. Átültetés után tegyük a növényt világos, de nem tűző helyre. 

Hogyan válaszd ki a jó virágföldet?

A jó virágföld fontos sajátossága, hogy az öntözővizet felveszi és megtartja, a benne fejlődő gyökereket folyamatosan ellátja vízben oldott tápanyagokkal.

Ez a cikk hasznos tanácsokat ad különböző növények virágföld igényéről.

(katt a linkre: hobbikert.hu

Egész tavasszal pompázni fog a balkon: 10 növény, amit most ültess el.

Hasznos cikk a korai virágok megfelelő időben történő ültetéséről.

(katt a linkre: femina.hu

Készen áll az ültetésre?

Szintén egy nagyon jó cikk a különböző típusú virágföldekről.

(katt a linkre: lakaskultura.hu) 

Virágzó krizantém a lakásban: így lesz belőle cserepes szobanövény!

A krizantém az egyik legnépszerűbb kerti virágunk, rengeteg fajtája van, a téli időszak gyöngyszeme. Sikerül e belőle szobanövényt készíteni? Ebben a cikkben kiderűl.

(katt a linkre: hobbikert.hu